skip to Main Content
Eerste Blik Op Nieuwe Toevoeging Aan De Pilot Heritage Collectie: Het Alpina Horloge Startimer Chronograph

Alpina heeft de eerste chronograaf geïntroduceerd in hun op de luchtvaart geïnspireerde Startimer-serie. En dit keer heeft het Alpina horloge een functie die zeldzaam is in deze prijsklasse: een mono-duwmechanisme. Gebaseerd op een beweging ontworpen door La Joux-Perret, geeft de enkele duwer aan de rechterzijde van de behuizing de Startimer Pilot Heritage-chronograaf een onderscheidend uiterlijk. In de knop zit extra functionaliteit met start, stop en reset, allemaal te bedienen met dezelfde knop.

Alpina horloges: Nieuwe toevoeging aan de Pilot Heritage collectie Alpina Startimer Chronograph met single push button
Nieuwe toevoeging aan de Pilot Heritage collectie
Alpina Startimer Chronograph met single push button (bron)

Alpina horloge Startimer Pilot Heritage Chronograph 

Hoewel de Startimer-serie expliciet wordt beïnvloed door de luchtvaart, vindt men het bij Alpina vast niet erg als je hun nieuwe chrono meer als een op racen geïnspireerd stuk ziet. Het heeft de tachymeterschaal en horlogekast look van menig klassieke race-chrono en Alpina zelf heeft zijn wortels natuurlijk in de sport.

Alpina horloges: Het nieuwe Alpina horloge: Alpina horloge Startimer Pilot Heritage Chronograph Blauw wijzerplaat met zilver, stalen kast Ref. AL-727LNN4H6 - prijs € 2.895 euro
Het nieuwe Alpina horloge: Alpina horloge Startimer Pilot Heritage Chronograph
Blauw wijzerplaat met zilver, stalen kast Ref. AL-727LNN4H6 – prijs € 2.895 euro (bron)

De Startimer Pilot Heritage Chronograph is verkrijgbaar in drie kleuren: zilver met antraciete sub-wijzerplaten, blauw met zilveren sub-wijzerplaten en blauw met zilveren sub-wijzerplaten en rode chronohanden.

Alpina horloges: De drie versies van Alpina's Startimer Pilot Heritage - lichtblauw, marineblauw, grijs
De drie versies van Alpina’s Startimer Pilot Heritage – lichtblauw, marineblauw, grijs (bron)

Het horloge heeft een mix van gepolijste en geborstelde afwerkingen, met een hoge glans aan de zijkanten en een schone satijnen afwerking op de horloge kast. De 42 mm kast zit vol met scherpe en goed gedefinieerde hoeken en de overgangen van de ene afwerkingsstijl naar de andere zijn echt goed uitgevoerd en maximaliseren het vermogen van het horloge om met het licht te spelen.

Met een dikte van 14,75 mm is de Startimer Pilot Heritage Chronograph niet bepaald dun, maar is hij precies in lijn met andere automatische chrono’s in deze prijsklasse, en een flink stuk van die hoogte wordt ingenomen door het kristal glas.

Alpina horloges: De Alpina Startimer Pilot Heritage Chronograph (Ref. AL-727SS4H6) - prijs € 2.895 euro
De Alpina Startimer Pilot Heritage Chronograph (Ref. AL-727SS4H6) – prijs € 2.895 euro (bron)

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat ondanks het vintage geïnspireerde uiterlijk, spec voor spec, dit een goed doelgericht sporthorloge is, met 100 meter waterdichtheid en voldoende lume voor leesbaarheid in alle lichtomstandigheden.

De mono pusher op de Alpina Startimer Pilot Heritage Chronograaf

Chronografen met een enkele duwer zijn niets nieuws – Alpina herinnert ons eraan dat hun eerste sportchronografen bijna een eeuw geleden een enkel duwerontwerp gebruikten. Toch zijn ze enigszins zeldzaam in de hedendaagse uurwerken, omdat kant-en-klare bewegingen met twee pushers zo gemakkelijk beschikbaar zijn. Waarom zou je dan een mono-pusher willen?

De meest kritische reden is dat met slechts één duwer er in principe nul kans is dat gebruikersfouten het ietwat delicate chronograafmechanisme verstoren. Met een traditionele twee-druks chrono, kan de reset knop aanraken terwijl de chronograaf is ingeschakeld in theorie de beweging beschadigen.

Alpina horloges: Alpina Startimer Pilot Heritage Chronograaf: blauwe wijzerplaat, zilveren kast, zwarte horlogeband
Alpina Startimer Pilot Heritage Chronograaf: blauwe wijzerplaat, zilveren kast, zwarte horlogeband (bron)

Dat is geen probleem met een mono-pusher – het is onmogelijk om te “starten, stoppen, resetten” omdat er maar één knop wordt gebruikt. Op dezelfde manier kun je de chrono niet tijdelijk stoppen en verdergaan waar je was gebleven. Het laat alleen maar zien dat er altijd afwegingen zijn in de uurwerken. Maar afgezien daarvan is het ook gewoon heel cool, met een knipoog naar een klassieke stopwatch die het een aangename neo-vintage charme geeft.

Eigenschappen en beschikbaarheid van de Startimer Pilot Heritage Chronograaf

Materiaal kast: roestvrij staal
Wijzerplaat: blauwe wijzerplaat met toegepaste zilveren indexen en sub-wijzerplaten; zilveren wijzerplaat met toegepaste indexen en antraciet sub-wijzerplaten
Afmetingen: 42 mm
Kristal: Saffier
Waterbestendigheid: 100 meter
Kroon: Push / pull
Uurwerk: AL-727 (mono-push gebaseerd op uurwerk ontworpen door La Joux-Perret)
Horlogeband / armband: leer
Prijs: € 2.895 euro
Referentienummer: AL-727LNN4H6; AL-727SS4H6; AL-727LNS4H6
Release: nu beschikbaar

De Alpina Startimer Pilot Heritage Chronograaf (video)

De Startimer Pilot Heritage Chronograph is nu beschikbaar via de website van Alpina, met een verkoopprijs van €2.895 euro. Het bevindt zich daarmee in de drukke prijsklasse met vele chronografen, maar biedt echt iets unieks met zijn mono-pusher ontwerp. Het is hierdoor een aantrekkelijke keuze als je op zoek bent naar een robuuste en sportieve chronograaf met een gezonde dosis “opvallendheid” aan je pols.

Voor meer informatie zie de website Alpinawatches.com

Lees meer op Hodinkee (EN), WornandWound (EN) en Ablogtowatch (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *