skip to Main Content
Armin Strom Zegt Dat Zijn Nieuwe Gravity Equal Force System 78 Horloge Een Eeuwenoude Technologie Omkeert (en Verbetert)

En het is ondergebracht in het eerste 41 mm-horloge van het merk.

Sinds hij iets meer dan tien jaar geleden Armin Strom overnam, zijn Claude Greisler en Serge Michel begonnen aan een zoektocht om zoveel mogelijk eeuwenoude concepten van uurwerken te verbeteren.

Ze begonnen met het moderniseren van de specialiteit van het merk van hand-skeletonisatie door CNC-machines te gebruiken om componenten te frezen op een manier die een grotere mate van handafwerking mogelijk maakte.

Armin Strom horloge: De nieuwe Gravity Equal Force van Armin Strom is een opvallend mooie verschijning
De nieuwe Gravity Equal Force van Armin Strom is een opvallend mooie verschijning (bron)

Ze volgden verschillende innovatieve tweaks op om de horloges efficiënter en robuuster te maken. De nieuwste uitvinding is een Gravity Equal Force-systeem (zo’n € 15.500 euro) dat het veermechanisme zodanig aanpast dat het tegengesteld werkt aan het systeem van de vorige eeuw.

De techniek in dit nieuwe Armin Strom horloge

In technische termen heeft Armin Strom een “stop-works ontkoppelingssysteem” toegevoegd aan de drijfveer in zijn nieuwe kaliber ASB19. In wezen keert het de werking van een vat om.

Traditioneel wordt de hoofdveer gewonden door een prieel in het midden van het vat te draaien. Terwijl het zich afwikkelt, drijft het vathuis de tandwieltrein aan. Met het nieuwe systeem kan de drijfveer worden opgewonden door de vattrommel te draaien, terwijl de as, terwijl deze afwikkelt, de tandwielaandrijving aandrijft.

Omdat de spil stabieler is dan de vattrommel, resulteert het nieuwe systeem in een soepelere levering van vermogen aan het balanswiel, wat een grotere nauwkeurigheid en een langere vermogensreserve (72 uur) betekent.

Armin Strom horloge: Achterkant van het door Armin Strom ontwikkelde Gravity Equal Force System 78 horloge
Achterkant van het door Armin Strom ontwikkelde Gravity Equal Force System 78 horloge (bron)

“Deze eenvoudige verandering druist in tegen minstens een eeuw traditie, maar, wanneer objectief beoordeeld, is het duidelijk dat het een aantoonbaar beter systeem is omdat het preciezer en stabieler is tijdens de werking van de beweging. Ik houd de amplitude constant in het optimale bereik ”, zegt Greisler.

Het ontkoppelingssysteem werd geïnspireerd door een “motorvat” drijfveer configuratie, welke ook gebruikt wordt op sommige vintage zakhorloges. Greisler had de gelegenheid om deze in detail te onderzoeken toen een Amerikaanse klant een vintage zakhorloge voor reparatie naar Armin Strom bracht. Hij dacht na over hoe hij het systeem kon updaten voor gebruik in een moderne beweging, en het Gravity Equal Force-systeem was geboren. “Het is geïnspireerd door het motorvat, maar het is niet precies hetzelfde,” zegt hij. “Het zou Motor Barrel 2.0 kunnen worden genoemd.”

Armin Strom horloge: Het nieuw ontwikkelde uurwerk van Armin Strom in het Gravity Equal Force System 78 horloge
Het nieuw ontwikkelde uurwerk van Armin Strom in het Gravity Equal Force System 78 horloge (bron)

Naast het toepassen van het nieuwe systeem, heeft Greisler de tandwieltrein enigszins herschikt, waardoor een niet-centrale wijzerplaat is gecreëerd, die op zijn beurt een kleinere kast mogelijk maakte – het is het eerste 41 mm-horloge van Armin Strom. Een trio grote bruggen over de drijfveer, balans en handwielen domineren de rechterkant van de wijzerplaat, een arrangement is vergelijkbaar met dat op vintage zakhorloges.

Het Gravity Equal Force-systeem wordt geïntroduceerd in een nieuwe collectie genaamd System 78 (zowel Greisler als Michel werden geboren in 1978), die de Single Barrel-collectie vervangt en het toegangspunt voor Armin Strom vormt. Het is verkrijgbaar (met referentie ST19-GEF.90.AL.M.35) voor zo’n € 15.500 euro (CHF 16.900).

Voor meer informatie over dit nieuwe Gravity Equal Force horloge, zie de Armin Strom website.

✔️ Verder lezen? Lees meer nieuws over horloges met Zwitserse uurwerken.

Bronnen o.a. Horloge.info (NL), Monochrome (EN), RobbReport (EN), Watchj (EN), WorldTempus (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *