skip to Main Content
Hoe Gebruik Je Jouw Horloge Voor Meer Dan Alleen Maar De Tijd? De Verschillende Bezel Soorten En Mogelijkheden.

We houden zoveel van onze mooie horloge aanwinsten, soms met complicaties en in de vorm van luxe meesterwerken. Maar bij de mannen gaat de voorkeur vaak uit naar uurwerken die ook nog eens “dingen” kunnen doen, horloges die als extra verlengstuk in je leven, ook nog extra en nuttige toevoegingen met zich meebrengt. Daarom leggen we hier de verschillende bezel soorten uit.

Natuurlijk is het een instrument om de tijd te vertellen, maar het kan ook worden gebruikt om een duik of een raceronde te timen, of een polsslag op te nemen. Of de resterende brandstof of zijwindsnelheid of de afstand van donder of artillerie te berekenen.

Maar hoe check je dat? Het antwoord heeft weinig te maken met de beweging van het horloge zelf. Het draait vaak allemaal om de bezel, die buitenste ring van metaal (of misschien tegenwoordig keramiek). Dit vindt je rond het kristal glas van je horloge.

Alle horloges hebben bezels – de bovenste ring die het kristal omringt. Sommige klikken erop, sommige schroeven aan en sommige kunnen met de hand worden gedraaid. In de jaren vijftig ontdekten horlogebedrijven dat de ring de perfecte plek was om functies toe te voegen, zonder complicaties toe te voegen aan de beweging.

De bezels waar we het over gaan hebben, bevatten cijfers of andere markeringen; ze kunnen in één richting draaien of beide, of helemaal niet; of ze bevatten een of andere combinatie van dit alles. Hoe elk type bezel werkt, is op zichzelf niet ingewikkeld, maar een korte handleiding is wel zo handig.

Hier is een overzicht van de meest voorkomende bezels en hoe ze worden gebruikt.

Bezel soorten met oplopende schaal met cijfers van 0 – 60 voor de verstreken tijd

Misschien zijn de meest geziene bezel markeringen wel die van de duikhorloges. Deze schalen gaan van nul tot 60, wat minuten in een uur aangeeft, en worden gebruikt om de tijd onder water bij te houden. Dit is voor een duiker een kritische parameter samen met diepte en resterende lucht. De eerste 15 (soms 20) minuten worden gemarkeerd in stappen van één minuut, terwijl de rest van de schaal meestal wordt gemarkeerd in stappen van vijf minuten.

Bezel soorten: Rolex Submariner - Bezel soort met oplopende schaal met cijfers van 0 - 60
Rolex Submariner Date (€ 7850,-) – Bezel soort met oplopende schaal met cijfers van 0 – 60

Dankzij de verhoogde resolutie gedurende de eerste 15 minuten op de schaal kunnen duikers decompressiestops met relatieve precisie timen. Nuttig tijdens beklimmingen aan het einde van een duik. Om een dergelijk duikrand te gebruiken, plaats je de nulmarkering tegenover de minutenwijzer; naarmate de tijd verstrijkt, kun je de verstreken tijd op de ring aflezen zonder dat je lastige mentale berekeningen hoeft te maken.

Bezel soorten met aflopende schaal met cijfers van 60-0

Bezel soorten: Sinn EZM 12 - Der Einsatzzeitmesser 12 (€ 3320,-) - Bezel soort met aflopende schaal met cijfers van 60 - 0
Sinn EZM 12 – Der Einsatzzeitmesser 12 (€ 3320,-) – Bezel soort met aflopende schaal met cijfers van 60 – 0

Vrijwel het tegenovergestelde van een oplopende schaal op de bezel: wordt een aftelschaal gebruikt om de resterende tijd voor of tijdens een evenement in te stellen. Draai de ring bijvoorbeel zodat de resterende tijd van je parkeermeter tegenover de minutenwijzer ingesteld staat. Wanneer de minutenwijzer nul op de schaal bereikt, is het tijd om weer terug bij de parkeermeter te zijn.

Bezel soorten met een tweede (of derde) GMT / 24H tijdzone

De zogenaamde “GMT” -rand is zo genoemd omdat deze stijl wordt gebruikt om een tweede tijdzone bij te houden, traditioneel wordt de Greenwich Mean Time genoemd. De term GMT is verlaten door de wetenschappelijke gemeenschap, maar het label blijft nog steeds hangen in de traditie-gebonden wereld van uurwerken.

In de jaren 1950 werden de vliegreizen algemener en Pan Am Airlines vroeg Rolex om een horloge voor zijn transatlantische piloten te bouwen. Een die zowel lokale tijd als GMT kon volgen.

Bezel soorten: Rolex - GMT Master II (€ 33.900,-) - Bezel soort met tweede GMT tijdzone
Rolex – GMT Master II (€ 33.900,-) – Bezel soort met tweede GMT tijdzone

Het resulterende horloge, de GMT-Master, was het resultaat. Hoewel de standaard uurwijzer werd gebruikt voor lokale tijd, kon een extra 24-uurwijzer worden uitgelijnd met het uur dat is aangegeven op de roterende ring, die kon worden gedraaid om de juiste tweede tijdzone in te stellen.

De bezel op een GMT-horloge is gemarkeerd in 24 gelijke stappen, en wordt de aanduiding voor de 24-uurs GMT-hand van het horloge. Dit maakt het horloge een horloge met twee tijdzones. Als een tweede 24-uurs ring op de wijzerplaat is opgenomen, wordt een derde tijdzone mogelijk gemaakt.

De bezel is ook vaak in twee kleuren, die ruwweg dag en nacht aanduiden. Om deze ring te gebruiken, stel je de uurmarkering in op de ring tegenover de 24-uurwijzer voor de tijdzone die je wilt volgen. Het is eenvoudig. Vergeet niet dat een 24-uurswijzer maar één keer per dag werkt.

Bezel soorten met compass functie

Je wandelt door het hooggebergte en je bent je kompas kwijt? Nou, oké, je bent geen houthakker maar wel een horloge-nerd.

Als je je op het noordelijk halfrond bevindt (hopelijk weet je dat op dat moment), draai je de ring van het kompas, totdat de zuidmarkering zich halverwege tussen de uurwijzer bevindt (een uur eraf halen als het zomertijd is) en 12 uur.

Seiko - Prospex SNR027J1 (€ 5.100,-) - Bezel soort met kompas functie
Seiko – Prospex SNR027J1 (€ 5.100,-) – Bezel soort met kompas functie

Richt de uurwijzer op de zon. Gebruik nu de oriëntatie van de ring om het noorden, zuiden, oosten en westen te bepalen. Reset de instelling op de ring ongeveer eens per uur en je zal de weg naar huis kunnen vinden.

Bezel soorten: chronograaf met Tachymeter

Een van de meest voorkomende vaste bezels is de tachymeter bezel op chronografen. Deze zagen hun debuut op de motorsporthorloges van de jaren 1960 en ’70. Een tachymeter wordt gebruikt om eenheden per uur te berekenen, meestal snelheid.

Om de tachymeter te gebruiken, start je eenvoudig de chronograaf wanneer een auto een bepaald merkteken kruist, zoals de startlijn, en stop je de chronograaf wanneer de auto het gewenste eindmerkteken kruist.

Bezel soorten: Omega - Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph (€ 5.600) - Bezel soort met tachymeter
Omega – Speedmaster Moonwatch Professional Chronograph (€ 5.600) – Bezel soort met tachymeter

De eenheden per uur (zoals kilometers of mijlen) worden vervolgens afgelezen op de ringmarkering tegenover de sweep secondewijzer van de chronograaf. Hoewel een tachymeter meestal wordt geassocieerd met snelheidsberekening, kan deze worden gebruikt om elke eenheid te volgen, op voorwaarde dat dit binnen een minuut of minder gebeurt.

Bezel soorten: chronograaf met Telemeter

Dit is een schaal die wordt gebruikt om de afstand van de drager tot een gebeurtenis te bepalen die zowel kan worden gezien als gehoord. Er komt een plotselinge bliksemstorm aan terwijl je op je terugtocht bent? Start de chronograaf wanneer je de lichtflits ziet en stop deze wanneer u de donderslag hoort.

Een telemeter maakt gebruik van de sweep secondewijzer van een chronograaf, maar berekent in plaats van snelheid de afstand. Kijk of je veilig bent door de afstand in mijlen of kilometers op de telemeter-schaal ringmarkering tegenover de gestopte chronograafwijzer af te lezen.

Bezel soorten: The Longines Telemeter Chronograph (€ 2169,-) - Bezel soort met telemeter
The Longines Telemeter Chronograph (€ 2169,-) – Bezel soort met telemeter

Oorspronkelijk ontwikkeld voor soldaten om de afstand van vijandelijk artillerievuur te onderscheiden, is een vreedzamer gebruik om te volgen hoe ver weg bliksem is tijdens een onweersbui.

De snelheid van het geluid in de lucht is effectief een functie van de luchttemperatuur (we zullen de kleine effecten van vochtigheid en hoogte op dit moment even negeren), dus de schaal is meestal gekalibreerd bij een typische omgevingstemperatuur.

Bezel soorten: chronograaf met Pulsometer – het zogenaamde doktershorloge

De derde voorkomende vaste ring op chronografen is de pulsometer, die al in de jaren veertig op de gespecialiseerde “medische” horloges van artsen stond. Opnieuw met behulp van de sweep secondewijzer van de chronograaf, kan de pols van een patiënt snel worden verteld zonder zelf te hoeven meetellen.

De schaal op de ring is gekalibreerd op een specifiek nummer, zoals 15 of 20 slagen. Start de chronograaf wanneer je een polsslag om de pols van een persoon detecteert en stop deze vervolgens wanneer je tot dat kalibratienummer hebt geteld. De slagen per minuut worden aangegeven op de schaal tegenover de gestopte hand.

Bezel soorten: The Longines Asthmometer - Pulsometer (€ 3790,-) - Bezel soort, horloge voor medici
The Longines Asthmometer – Pulsometer (€ 3790,-) – Bezel soort, horloge voor medici

Een andere, maar gerelateerde schaal is vaak ook te vinden op hetzelfde horloge. Dit is de asthmometer, die wordt gebruikt om de ademhalingssnelheid van een patiënt te bepalen. De schaal wordt op dezelfde manier gelezen en is meestal gekalibreerd op vijf ademhalingen.

Bezel soorten: decimalen schaal op de ring

Veel minder gebruikelijk dan de tachymeter, verdeelt de decimale bezel de minuut in 100 delen waardoor decimale tijdomzetting mogelijk is. Vooral gebruikt voor industriële en wetenschappelijke timingoperaties – om berekeningen van tijd- of kostprijzen te maken – wordt de decimale ring gebruikt in combinatie met de chronograaf waarmee je de tijd kunt meten en vertalen naar decimale waarden in een gecontroleerde omgeving.

Heuer - Carrera Reference 2447D - 1960s (€ 9.900) - Bezel soort met decimalen
Heuer – Carrera Reference 2447D – 1960s (€ 9.900) – Bezel soort met decimalen

Het klassieke voorbeeld van Omega in zijn vintage Speedmaster-handleiding beschrijft een berekening om de tijd te schatten die nodig is om een schroef eruit te halen. Door de centrale secondewijzer van de chronograaf te starten wanneer een medewerker van de productielijn de schroef oppakte en deze vervolgens te stoppen toen de werknemer de tweede schroef oppakte, kon de opzichter een decimale meting doen en eenvoudiger de bijbehorende berekening maken.

Bezel soorten: de “Slide rule” rekenschaal, handig voor complexere berekeningen

De coolste bezel is voor het laatst bewaard; maar het is ook de meest ingewikkelde. De bezel van de schuifregelaar is in feite twee bijpassende logaritmische schalen – een stationaire en een op een roterende buitenring. Je vermenigvuldigt en deelt door de buitenste ring te draaien. Dit is ouderwetse wiskunde, mensen; Ingenieurs uit de Koude Oorlog zullen nostalgisch worden als je ze deze laat zien.

Intimiderend voor niet-ingewijden is een bezel met een rekenliniaal een complexe maar krachtige rekenhulp. Als het gaat om bezels met schuifregels, regeert Breitling met zijn Navitimer uit 1952, een aanpassing van de beroemde Chronomat die speciaal is ontworpen om navigatie in de lucht te ondersteunen. Een complexe vliegcomputer om de pols uitgerust met twee logaritmische schalen, iedereen met een wiskundige geest kan een oneindig aantal complexe berekeningen uitvoeren.

Bezel soorten: Breitling Navitimer REF. 806 1959 RE-EDITION (€ 7.250) - Bezel soort met "slide rule" voor berekeningen
Breitling Navitimer REF. 806 1959 Re-Edition (€ 7.250) – Bezel soort met “slide rule” voor berekeningen

Stel dat je 8 met 14 wilt vermenigvuldigen. Je plaatst dan de 14 op de buitenste roterende bezelschaal tegenover de 10 (een eenheidindex die wordt gebruikt als conversiefactor) op de binnenschaal (om ongeveer 2:30 uur). Lees tegenover de 8 op de binnenste schaal het antwoord 112 op de buitenste schaal. Simpel, he?

Je kunt een schuifregelaar gebruiken voor allerlei navigatieberekeningen: luchtsnelheid, snelheid / tijd van klimmen of dalen, vluchttijd, afstand en brandstofverbruik, evenals conversie van afstandseenheden. Helaas zijn die misschien een beetje te ingewikkeld om hier in te gaan – raadpleeg daarvoor je instructieboekje (Breitling doet deze uitleg bijzonder goed). De bezel van deze reken schaal wordt meestal aangetroffen op horloges van vliegeniers.

Lees ook meer op Gearpatrol (EN), Menshealth (EN), GovbergWatches (EN) en Monochrome Watches (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *