skip to Main Content
Even De Boel Opschudden: Het Nieuwe Breitling Horloge Aviator 8 B01 Chronograph 43 Mosquito

Op Breitling’s Los Angeles Summit afgelopen september debuteerde het Zwitserse merk een aantal verschillende modellen (waaronder een geheel nieuwe Avenger-collectie) en presenteerde het veel van zijn al populaire ontwerpen. Maar één Breitling horloge onthuld tijdens het evenement leek op te vallen in de menigte: de nieuwe Aviator 8 B01 Chronograph 43 Mosquito. Het nieuwe horloge werd vooral geprezen om zijn aantrekkelijke kleurenschema, effectief gebaseerd op het al modieuze Aviator 8 B01 Chronograph-ontwerp en het combineren van interessante elementen van vintage en moderne stijlen.

Breitling horloge: de nieuwe Aviator 8 B01 Chronograph 43 Mosquito
Het nieuwe Breitling horloge Aviator 8 B01 Chronograph 43 Mosquito (bron)

Breitling heeft vooral in de afgelopen jaren de nieuwste modellen vernoemd naar beroemde vliegtuigen, en deze nieuwe Aviator 8 Mosquito is niet anders. Dit model is vernoemd naar het Britse de Havilland Mosquito-vliegtuig, een veelzijdig vliegtuig gebouwd tussen de jaren 40 en 50 en gebruikt in verschillende functies, van bommenwerper, jachtvliegtuig tot verkenning en uiteindelijk passagiersvervoer.

Het vliegtuig is minder bekend dan de beroemde Britse Spitfire-jet uit dezelfde periode, maar diende desondanks met onderscheiding in de Tweede Wereldoorlog. Het werd uiteindelijk bekend als de “Houten Wonder” voor zijn lichtgewicht multiplex en balsahout composietconstructie, waardoor het een van de snelste vliegtuigen van dat tijdperk is, terwijl het ook een vermoeid Groot-Brittannië een nuttig alternatief vliegtuig biedt in het gezicht van wijdverbreide aluminiumtekorten. Breitling heeft gezegd dat het nieuwe Mosquito-horloge een vergelijkbare ethos van veelzijdigheid en functionaliteit heeft, omdat het een sterke chronograaf is die geschikt is voor verschillende taken.

Eigenschappen van het nieuwe Breitling horloge Aviator 8 B01 Chronograph 43 Mosquito

De nieuwe Aviator 8 heeft een 43-mm stalen kast compleet met pompdrukkers, geschroefde kroon en een zwarte satijn geborstelde ADLC (amorfe diamantachtige koolstof) ring met gedrukte witte Arabische cijfers en markeringen, naast een kleine rode driehoek bij zijn top.

Breitling horloge: Closeup detail van de wijzerplaat van de nieuwe Breitling Aviator 8 Mosquito
Closeup detail van de wijzerplaat van de nieuwe Breitling Aviator 8 Mosquito (bron)

De wijzerplaat van het horloge gebruikt een gestileerde minutenring in racestijl aan de buitenrand, met faux patina-driehoeken op elk uur die naar de overeenkomstige minutenwaarde wijzen. Op de meeste uren staan ​​prominente witte Arabische cijfers, terwijl op de 3 uur, 6 uur en 9 uur de drie subdials zijn voor respectievelijk een 30-minuten chronograaf teller, 12-uur chronograaf teller en lopende seconden teller. Elk van deze subdials gebruikt een ander ontwerp, waarbij de teller van 30 minuten het meest uitsteekt omdat hij een oranje wijzer gebruikt, afwisselend rood en zilver kleurenschema en unieke markeringen van 5 minuten, die allemaal verwijzen naar de vintage achtergrond van het horloge. Over de wijzerplaat gaan twee zwaardhanden en een slanke pijlhand met een Breitling “B” als tegengewicht voor de chronograafseconden, die elk slechts gedeeltelijk zijn geverfd met een oranje kleur die overeenkomt met de handen van de subdial.

Uurwerk en bevindingen van de Breitling Aviator 8 Mosquito

Zoals bij alle B01 Chronograph 43-modellen, zit in het horloge de Breitling-fabricage Calibre 01, een automatisch, in eigen huis ontwikkeld uurwerk dat in staat is een gangreserve van 70 uur te maken. Dit horloge volgt een trend die Breitling heeft ontwikkeld voor veel van zijn meer utilitaire modellen, waarbij de beweging wordt beschermd door een solide caseback.

Review door WatchesOnYou van de Breitling Aviator 8 B01 Chronograph 43 Mosquito (video)

Over het algemeen is het ontwerp goed geïntegreerd en duidelijk geoptimaliseerd voor leesbaarheid, waarbij veel verschillende functies worden benut, maar een evenwichtige uitstraling behouden door zijn meerdere kleuren, Super-LumiNova-accenten en asymmetrische lay-out. Het werkt zelfs goed in het subtiel verbergen van het datumvenster van 4:30, wat gemakkelijk een afleiding op de bezette wijzerplaat zou kunnen zijn geworden.

Geïnspireerd door het vintage “Co-Pilot Chronograph” Breitling horloge

Breitling horloge: Het ontwerp is geïnspirieerd op het 75 CP horloge van Breitling, de "Co-Pilot Chronograph"
Het ontwerp is geïnspirieerd op het 75 CP horloge van Breitling, de “Co-Pilot Chronograph” (bron)

Hoewel de naamgenoot verwijst naar de jaren ’40 en ’50, wordt het ontwerp van de Mosquito Aviator 8 B01 Chronograph 43 vaak aangehaald als geïnspireerd op het 765-CP-horloge van Breitling, ook bekend als de Co-Pilot Chronograph, een pilotenchronograaf dat is ontwikkeld en uitgebracht door het merk in de jaren 1960 (foto hierboven).

De overeenkomsten tussen de moderne en vintage ontwerpen zijn duidelijk in de pompdrukkers en dunne roterende ring met eenvoudige Arabische cijfers en rode driehoek op de behuizing. Andere invloeden zijn te vinden in de buitenste ring van de wijzerplaat, de kleine driehoekjes voor de uren, het onderscheidende ontwerp voor de 3-uurssubdial en de handen in zwaardstijl.

Opvallend mooie uitgave van Breitling onder de luxe chronograaf horloges voor piloten

Alle vintage details van het model komen uitstekend samen in het totale pakket van de Aviator 8 B01 Chronograph 43. Deze details, in combinatie met de moderne esthetiek van het model, vanwege de materialen, het ontwerp, de afwerking en het kleurenschema, maken het niet alleen bijzonder in de line-up van Breitling, maar in de grotere arena van de chronograafhorloges van luxe piloten.

De nieuwe Aviator 8 Mosquito wordt standaard geleverd op een dubbel gestikte bruine lederen band en wordt momenteel online en via Breitling boetieks wereldwijd verkocht vanaf € 7.500 euro.

Voor meer informatie over het horloge, zie ook de Breitling website.

✔️ Verder lezen? Lees meer over andere Breitling horloges.

Bronnen o.a. Analog/ Shift (EN), Fratello (EN), Watchonista (EN), Watchtime (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *