skip to Main Content
Deze Uitgebreide Nieuwe Tweedehands Horlogewinkel In Dubai Is Een Droom Voor Verzamelaars

Loop de eerste showroom van Watchbox binnen, die vorige maand in Dubai werd geopend in samenwerking met de horlogewinkel Ahmed Seddiqi & Sons uit het Midden-Oosten, en je krijgt een bijzondere verzameling aan horloges te zien – waarvan veel horloges erg moeilijk te verkrijgen zijn.

Watchbox Dubai - tweedehands horloges in samenwerking met horlogewinkel Ahmed Seddiqi & Sons
Watchbox Dubai – tweedehands horloges in samenwerking met horlogewinkel Ahmed Seddiqi & Sons (bron)

In het ene geval, verpakt in een bronzen frame, een smorgasbord van Nautilus van Patek Philippe – in staal. In een andere, in de schaduw van de walnotenroosters die de muren versieren, een regenboog van Rolex GMT-Master II’s. Voor een paar elite is het op dit moment vrijwel onmogelijk om via een andere retailer, waar ook ter wereld, een van deze in handen te krijgen. Ze hebben ze niet eens in het raam. En toch zijn deze horloges hier. Te koop. Nu.

De markt voor tweedehands horloges is “booming”

Door een verkoop te creëren voor deze unieke horloges, is WatchBox (dat in 2017 werd opgericht met een injectie van $ 100 miljoen in contanten van een Singaporese investeerder) een leider in tweedehands bezit geworden. Dit jaar beweert het een omzet te behalen van zo’n $ 200 miljoen. Analisten berekenen dat de markt voor secundaire luxe horloges dit jaar maar liefst $ 16 miljard waard zal zijn – iets minder dan een derde van de primaire markt – en zal stijgen. Dit is een serieuze zaak.

De boetiek en de samenwerking helpen klanten van Ahmed Seddiqi & Sons tweedehands horloges rechtstreeks met WatchBox te kopen en verkopen en het voor hen mogelijk te maken oude horloges in te ruilen voor nieuwe horloges in het showroomnetwerk van de retailreus.
De boetiek en de samenwerking helpen klanten van Ahmed Seddiqi & Sons tweedehands horloges rechtstreeks met WatchBox te kopen en verkopen en het voor hen mogelijk te maken oude horloges in te ruilen voor nieuwe horloges in het showroomnetwerk van de retailreus. (bron)

En het heeft de horloge-industrie op oorlogsbasis gebracht. Vorige week meldde WatchPro dat Richemont zijn merken in 2020 uit het zusterbedrijf van WatchBox zou weghalen, de Amerikaanse juwelier Govberg. Waarom? Omdat het luxe conglomeraat Richemont, wiens portefeuille Cartier, Panerai en IWC omvat, WatchBox’s grootste concurrent WatchFinder in 2018 kocht. Zelfs ervaren waarnemers in de horloge-industrie zullen moeite hebben om een schot over de boeg te herinneren dat met zo’n intensiteit is afgevuurd. Govberg’s oprichter en CEO Danny Govberg werd uitgenodigd om commentaar te geven, maar hij weigerde.

Horlogewinkel met uitzonderlijke collectie pre-owned horloges

Terug in de luxueuze winkel van 1.650 vierkante meter (met een grote VIP-ruimte achter een enorme kamerhoge deur), staat de kamer vol met touchscreens die dienst doen als inventaris zoekmachine. WatchBox zegt dat ongeveer 270 van de 4.000 horloges die het in zijn inventaris van $ 80 miljoen heeft, op ieder moment direct te bekijken zijn. Als je het horloge dat je zoekt niet direct in de winkel kunt vinden, kun je het zoeken met behulp van de aanraakschermen en reserveren of het daar kopen en dan bekijken. En als het horloge niet in het systeem staat, kun je het altijd nog navragen. WatchBox zegt dat, behalve de extreem obscure horloge stukken, het dan binnen een paar weken, vaak dagen, zal vinden waarnaar je op zoek bent.

WatchBox in Dubai: voor miljoenen aan tweedehands "pre-owned" horloges. Zoek je een specifiek horloge? Bekijk en selecteer uit de gehele horloge collectie aan tweedehands horloges.
WatchBox in Dubai: voor miljoenen aan tweedehands “pre-owned” horloges. Zoek je een specifiek horloge? Bekijk en selecteer uit de gehele horloge collectie aan tweedehands horloges. (bron)

Er werd gezegd dat WatchBox op het moment van schrijven 13x de Patek Philippe Nautilus Ref. 5711s op voorraad heeft en 30 van Rolex’s zogenaamde ‘Batman’ – een versie van de GMT-Master II met een zwart-blauwe ring. Dit zijn twee van de meest gevraagde horloges ter wereld. Ze hebben ook voor zo’n $ 5 miljoen aan horloges gemaakt van de steeds meer verzamelbare onafhankelijke horlogemaker F.P. Journe. Ze bezitten elk horloge dat ze verkopen, zeggen ze.

Dit alles is echter niet goedkoop. Als vuistregel geldt: hoe moeilijker een horloge te verkrijgen is als nieuw exemplaar, hoe hoger de premie die je betaalt voor een tweedehands model. Op het moment van schrijven verkocht WatchBox tweedehands Batmans uit 2019 voor ongeveer € 13.000 euro. De catalogusprijs van deze Rolex is ongeveer € 8.400 euro.

De horloge “flippers” hoor je niet klagen

Geloof het of niet, dat is niet slecht in vergelijking met wat er momenteel nog meer op de secundaire markt is. Hoe dan ook, het creëert een markt voor ‘flippers’ die nieuw kopen en vervolgens verkopen om snel geld te verdienen – een ongemakkelijke situatie voor de betrokken merken.

Net als zijn concurrenten lijkt het model van WatchBox afhankelijk te zijn van vier dingen. Ten eerste, toegang tot het product, zowel die veelgevraagde stukken als tweedehands horloges die tegen een gereduceerde prijs beschikbaar zijn in vergelijking met nieuw. Ten tweede, een enorme online inventaris ondersteund door een wereldwijd netwerk van horlogemakers, horloge taxatie professionals en klanten die willen kopen, verkopen en handelen. Ten derde, authenticiteit; WatchBox zegt dat klanten het verschil tussen nieuw en oud niet kunnen herkennen en biedt twee jaar garantie op elk horloge dat het verkoopt. En tot slot, groeiende consumentenkennis. Mensen beginnen te begrijpen dat ze het eigen vermogen in hun bestaande collectie kunnen vrijgeven door het te verkopen of verhandelen via een gespecialiseerde tweedehands retailer.

Op het eerste gezicht is de Dubai-winkel van WatchBox gewoon een andere luxe horloge-showroom. Maar zoals de aankondiging van Richemont laat zien, dekt dat niet de lading meer en wordt het snel duidelijk dat het meer is dan dat. Veel meer.

Bronnen o.a. ArabianBusiness (EN), RobbReport (EN), WatchBox (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *