skip to Main Content
Frederique Constant Introduceert De Yacht Timer Regatta Countdown Chronograph

In 1997 introduceerde Frederique Constant zijn eerste regatta-horloge, dat deel uitmaakte van zijn Yacht Master-collectie. Dit uurwerk heeft een functie die de tijd aftelt voordat een regatta begint. Nu brengt Frederique Constant horloges deze zeldzame nautische complicatie weer terug voor enthousiaste zeilliefhebbers, in de vorm van een betaalbaar zeilhorloge.

Tweeëntwintig jaar later in 2019 maakt de Regatta zijn gevierde comeback. Deze maakt deel uit van de collectie omgedoopt tot Yacht Timer. De naam kan niet passender zijn omdat de Regatta een ingebouwde timer heeft die de kritieke 10 minuten aftelt voordat de zeilschepen op weg gaan naar de race.

Frederique Contant horloges: Het opvallende kenmerkende uurwerk was een eerbetoon aan de liefde voor zeilen gevoeld door Peter Stas, mede-oprichter van Frederique Constant.
Het opvallende kenmerkende uurwerk was een eerbetoon aan de liefde voor zeilen gevoeld door Peter Stas, mede-oprichter van Frederique Constant. (bron)

Frederique Constant, een Zwitsers merk dat nu eigendom is van Citizen Watch of Japan, blinkt uit in complicaties op een betaalbare en redelijke manier, en nu heeft het de Regatta Countdown Chronograph aan zijn repertoire toegevoegd.

In tegenstelling tot veel yachting horloges die vaak over-ontworpen zijn met nautische details – denk aan wimpels en veel kleuren – heeft Frederique Constant zijn regatta-chronograaf schoon en clean qua look gehouden.

De Yacht Timer Regatta Countdown kost iets meer dan € 3.295 euro en heeft twee belangrijke elementen: centrale chronograaf secondewijzer en vijf cirkelvormige openingen opgesteld onder 12 uur.

Frederique constant horloges: Het perfect leesbare originele display uit 1997 bleef ongewijzigd. Het heeft vijf puntjes bovenaan de wijzerplaat.
Het perfect leesbare originele display uit 1997 bleef ongewijzigd. Het heeft vijf puntjes bovenaan de wijzerplaat. (bron)

De diafragma’s functioneren als een regatta-afteltimer van 5 of 10 minuten; dit registreert de tijd vlak voor de start van een race wanneer jachten zich positioneren voor de beste plek aan de startlijn.

Wanneer de chronograaf niet actief is, tonen de openingen witte schijven. Eenmaal begonnen (met de duwer om twee uur), worden de openingen één voor één blauw, waarbij elke opening een verstreken minuut voorstelt.

Frederique Constant horloges: Frederique Constant Yacht Timer Regatta Countdown met 48 uur power reserve
Frederique Constant Yacht Timer Regatta Countdown met 48 uur power reserve (bron)

Na vijf minuten en vijf blauwe openingen begint het aftellen van vijf minuten voor de race. De openingen veranderen geleidelijk van blauw naar oranje, opnieuw met een snelheid van één per minuut.

De wijzerplaten – blauw of zilver – zijn eenvoudig, afgezien van de countdown-vensters, en versierd met een hobnail guilloche. Lichtgevende wijzers komen overeen met de lichtgevende stok uurmarkeringen.

De behuizing is geclassificeerd tot 100 m en is van staal (of verguld staal) en heeft een diameter van 42 mm. Opvallend is dat het is uitgerust met een luxe, “box-type” saffierglas met een hoekige koepel op deze Frederique Constant horloges. Binnenin bevindt zich het automatische FC-380-uurwerk, een Valjoux 7750 (of Sellita-equivalent; het merk geeft dit niet op) dat is aangepast om de countdown-functie te hebben. Verder is het horloge voorzien van een gangreserve tot 48 uur.

Frederique Constant: Frederique Constant: FC-380-uurwerk, een Valjoux 7750 met 48 uur power reserve
Frederique Constant: FC-380-uurwerk, een Valjoux 7750 met 48 uur power reserve (bron)

De zeilen van deze nieuwste collectie zijn al gevuld met vier modellen. Twee zijn afgewerkt in rosé goud met een marineblauwe of verzilverde wijzerplaat op een alligatorriem. De derde is voorzien van een mix van staal en roségoud op een tweekleurige band. Het vierde model in de collectie heeft een strak modern grijs kleurenschema met een stalen kast en verzilverde wijzerplaat op een zwarte alligatorriem. Frederique Constant heeft ook een meer robuuste zwarte rubberen band met alle modellen die de zeespray kunnen weerstaan.

Verkrijgbaar vanaf € 3.295 euro, voor meer informatie zie ook de website met Frederique Constant horloges

Lees meer op WatchesbySJX (EN), MasterHorologer (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *