skip to Main Content
Google Neemt Fitbit Over En Waardeert Daarmee De Smartwatch Maker Op Ongeveer $ 2,1 Miljard

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, zal Fitbit kopen, waardoor de technische gigant tegenover Apple komt te staan in de fitness wearable omgeving. De deal waardeert Fitbit op een waarde rond de € 1.9 miljar euro ($ 2,1 miljard dollar) wanneer de kosten per aandeel die Google betaald worden gehanteerd.

Het aandeel van Fitbit steeg met 16%, terwijl de aandelen van het moederbedrijf van Google – Alphabet met ongeveer 0,8% stegen.

Google betaalt $ 7,35 per aandeel in contanten voor de overname, zei Fitbit. De hoogste aandelenkoers van Fitbit ooit was $ 51,90 op 5 augustus 2015, een paar maanden na zijn beursdebuut op $ 30,40. Volgens de aankondiging zal de deal in 2020 worden gesloten.

Op maandag steeg het aandeel van Fitbit met meer dan 30% vanwege het nieuws dat Alphabet toen een bod had gedaan om de smartwatch-maker te verwerven. Vanaf het einde van maandag bedroeg de marktkapitalisatie van Fitbit $ 1,5 miljard, een stijging van $ 340 miljoen ten opzichte van de vorige handelsdag.

Google zet verder in met hun ambities op Wear OS

Na de aankondiging publiceerde hardware commissaris Rick Osterloh van Google een blogpost waarin hij uitlegde hoe de overname Google kan helpen zijn ambities voor het Wear OS, de software voor smartwatches, verder te ontwikkelen.

“Door nauw samen te werken met het team van experts van Fitbit en de beste AI, software en hardware samen te brengen, kunnen we innovatie in wearables stimuleren en producten bouwen om nog meer mensen over de hele wereld te helpen,” zei Osterloh. “Google blijft ook toegewijd aan Wear OS en onze ecosysteempartners en we zijn van plan nauw samen te werken met Fitbit om het beste van onze respectieve smartwatch- en fitness-trackerplatforms te combineren.”

Google koopt Fitbit: Google neemt Fitbit over voor zo'n € 1.9 miljard euro. Wat zal de toekomst brengen?
Google neemt Fitbit over voor zo’n € 1.9 miljard euro. Wat zal de toekomst brengen? (bron)

Zal Google door deze overname aan de haal gaan met gevoelige gegevens?

Google zal volgens de aankondiging geen gezondheids- en welzijnsgegevens van Fitbit gebruiken voor zijn advertenties. Dat heeft echter David Cicilline, een van de leiders van een antitrust groep tegen Google – er niet van overtuigd. Cicilline zei in een verklaring dat de overname “het bedrijf ook diep inzicht zou geven in de meest gevoelige informatie van Amerikanen.”

“Deze voorgestelde transactie is een belangrijke test voor de wil en het vermogen van antitrust bewakers om de wet te handhaven en concurrentiebeperkende concentraties van economische macht te stoppen. Het verdient een onmiddellijk en grondig onderzoek”, zei hij.

Deze actie komt nadat Google in januari een deal aankondigde om voor $ 40 miljoen aan Fossil’s smartwatch-technologie te kopen. Fossil is al een van de belangrijkste merken die smartwatches bouwen op het Wear OS van Google.

De toekomst voor Google en Fitbit

Door Fitbit te kopen, kan Google zijn hardwarestrategie voor ‘ambient computing’ uitbreiden, waarbij het bedrijf ernaar streeft deel uit te maken van het leven van gebruikers waar ze op dat moment ook zijn. Het bedrijf heeft gesuggereerd over zijn ambities op het gebied van gezondheid en hardware met de introductie van verschillende nieuwe producten in oktober, waaronder de nieuwe Pixel 4-smartphone en de aanwerving van voormalig Geisinger Health algemeen directeur David Feinberg vorig jaar om zijn strategie voor gezondheidszorg te consolideren.

Fitbit heeft flinke tegenwind ondervonden naarmate Apple’s populaire smartwatch groeit. Fitbit verlaagde zijn richtlijnen voor het jaar in de publicatie van de winstcijfers afgelopen juli, waarbij vermeld werd dat de verkoop van Fitbit’s nieuwe lichtgewicht horloge zwakker als verwacht was.

Eind 2018 bezat Apple ongeveer de helft van de wereldwijde smartwatch-markt in termen van gedistributeerde eenheden, volgens Strategy Analytics. Google geeft momenteel zijn Wear-besturingssysteem in licentie aan bedrijven zoals Fossil, maar maakt (nog) geen eigen smartwatch.

✔️ Verder lezen? Lees meer ander Smartwatch nieuws.

Bronnen o.a. CNBC (EN), CNN (EN), TheNextWeb (EN), TheVerge (EN), Wired (EN)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *