skip to Main Content
Hier Is De Uitleg: Vijf Iconische Horloges En Hoe Ze Zo Beroemd Zijn Geworden

Een opsomming van belangrijkste en opvallende momenten en mijlpalen die de horloge industrie hebben gevormd zoals wij die kennen.

Wist je dat sommige van ‘s werelds meest legendarische horloges de meest bescheiden oorsprong hebben? Het is waar. Zoveel uurwerken die vandaag iconisch zijn en worden aanbeden door velen, werden in feite zwaar bekritiseerd en zelfs bespot toen ze werden gemaakt. De Rolex Daytona is een voorbeeld.

De Rolex Cosmograph Daytona Ref. 116500LN

Rolex Cosmograph Daytona Ref. 116500LN

Toen Rolex het Daytona horloge in 1963 uitbracht, kreeg het bedrijf het niet voor elkaar om iemand het te laten kopen. Tot een man, acteur en autosportliefhebber Paul Newman dat deed. Plotseling was de Daytona cool, iedereen wilde er een, en de rest zoals ze altijd zeggen, is geschiedenis. Tegenwoordig wachten sommige mensen jaren op allerlei wachtlijsten om een kans te maken op deze sportieve chronograaf.

De Rolex Daytona van Paul Newman werd verkocht voor $ 17,8 miljoen dollar (+/- € 16 miljoen euro)

Het is net als met beroemdheden voordat ze beroemd werden. Elk supersterhorloge volgde een andere weg naar succes. Sommigen van hen stegen uit boven moeilijke omstandigheden, terwijl het succes van andere types uit puur toeval ontstonden.

Hier zijn vijf verhalen die van gewone horloges uiteindelijk echt legendarische iconen maakten:

De Royal Oak heeft Audemars Piguet gered van het faillisement

Vanaf eind jaren zestig had elk horlogebedrijf in Zwitserland, inclusief Audemars Piguet, het lastig met de Quartz Crisis. Dit was veel erger dan de Grote Depressie toen mensen horloges wilden, maar geen geld hadden om ze te kopen. In 1928 verkocht het bedrijf letterlijk slechts drie horloges. Tijdens de Quartz Crisis hadden mensen echter geld, maar het probleem was dat ze geen mechanisch horloge meer wilden.

Audemars Piguet Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin

Het keerpunt:

In 1969 gaf daarom de toenmalige directeur George Golay de Zwitsers-Italiaanse ontwerper Gerald Genta de opdracht om een volledig nieuw en volledig waterdicht stalen sporthorloge te bedenken dat de markt zou verstoren. ‘S Nachts schetste Genta een achthoekige behuizing geïnspireerd op duikhelmen. Tegen 1972 werden de eerste Royal Oaks op de markt gebracht en niemand kon het geloven. Nooit eerder was er een luxe horloge gemaakt van staal en duurder dan een gouden horloge om mee te beginnen.

Inzicht in het genie van de overleden Gerald Genta, de Maestro in Watch Designing

Het heeft even geduurd maar uiteindelijk is het gelukt. Audemars Piguet begon met slechts 1.000 Royal Oaks, waarvan vele naar enkele van ‘s werelds meest vooraanstaande klanten gingen. De boodschap dat het staal was aan de buitenkant, maar goud aan de binnenkant resoneerde met de rijke elite van die tijd, die van deze nieuwe definitie van luxe houdt. Vandaag is de Royal Oak de sterkste pijler van Audemars Piguet en een van de grootste uurwerken van de moderne uurwerken aller tijden.

De Omega Speedmaster was de laatste en enige optie voor NASA

Iedereen kent het als de Moon Watch (50th Anniversary), maar de Omega Speedmaster was oorspronkelijk niet bedoeld voor de ruimte. Alleen de naam zou je dat moeten vertellen. Dit horloge, gemaakt voor de autosportwereld, was de eerste die ooit een tachymeterschaal op de ring plaatste. Daarvoor hadden alle sporttijd waarnemers ze aan de wijzerplaat, niet op de ring. Toen NASA in de jaren zestig een aanbesteding uitgaf voor een chronograaf om zijn pols, diende Omega de toen nog behoorlijk nieuwe Speedmaster in.

Omega Speedmaster Moon Watch Ref. ST105.012

Volgens James Ragan, de NASA-ingenieur die belast was met het testen en aanschaffen van alle ruimtevaart apparatuur, reageerden er slechts vier bedrijven: Hamilton, Longines-Wittnauer, Rolex en Omega. Maar van de vier werd de Hamilton meteen gediskwalificeerd omdat het een op het dashboard gemonteerde tijdwaarnemer was.

Het keerpunt:

Ragan heeft de resterende drie horloges door een reeks tests onderworpen, waaronder een thermisch-vacuümtest die de meest intensieve was. Eerst faalden de Longines en daarna de Rolex, dus alles kwam neer op de Omega, die zijn enige hoop was. De Omega Speedmaster haalde de test.

Tot vandaag is de Omega Speedmaster het enige door NASA goedgekeurde horloge voor ruimtewandelingen

Overigens kregen sommige astronauten ook horloges van alle drie de merken om uit te testen. En toen ze op Ragan reageerden dat ze allemaal de Speedmaster prefereerden, kon de toen jonge ingenieur niet blijer zijn.

IWC heeft de Quartz Crisis doorstaan door horloges met edelstenen te verkopen

Toegegeven, dit is geen verhaal over een specifiek horloge, maar het is toch een behoorlijk fascinerende. Diep in de greep van de kwartscrisis had IWC allesbehalve ideeën om het bedrijf draaiende te houden. Zoals eerder vermeld, kochten mensen gewoon geen horloges, vooral in heel Europa.

IWC opent productiefaciliteit voor horlogeproductie van $ 43 miljoen (Forbes)

IWC Schaffhausen probeerde te concurreren in de kwartsrevolutie met de Da Vinci Beta 21, een uurwerk dat gezamenlijk werd ontwikkeld door Rolex, Longines en Omega met IWC, maar hun technologie kwam op dat moment gewoon lang niet in de buurt van wat de Japanners hadden. De Beta 21 was te groot en kwetsbaar. In die tijd zou het bijna 350 Zwitserse frank kosten om het kristal te vervangen.

Het keerpunt:

Net toen alles voorbij leek te zijn voor IWC, stelde een van de verkoopmanagers van het bedrijf voor om in te haken op de markt in het Midden-Oosten. Hannes Pantli, toen verantwoordelijk voor de verkoop voor Zwitserland, Benelux en Scandinavië, bood aan om naar Qatar, Bahrein, Abu Dhabi en Oman te gaan om het merk te promoten. Hij ontmoette de sultans en sjeiks en creëerde speciale stukken voor hen, evenals voor de rijke Midden-Oosterse consumenten.

Interview met IWC-bestuurslid Hannes Pantli: “Het meest memorabele decennium voor mij was de jaren ’70 omdat ik toen het bedrijf van het faillissement redde.”

Op een van die reizen ontving Pantli een onheilspellend bericht van zijn CFO dat het bedrijf voorgoed zou sluiten als hij geen honderdduizend frank zou binnenhalen. Gelukkig slaagde hij erin enkele echt grote stukken te verkopen en keerde terug met goed nieuws.

De Zenith El Primero bestaat nog steeds dankzij deze koppige oude man

Het zag er behoorlijk slecht uit voor Zenith tijdens de Quartz Crisis. In 1975 kreeg het merk van haar moederbedrijf, Zenith Radio Corporation in Amerika, te horen dat ze alleen maar quartz horloges gingen maken. Dus alle machines en materialen die werden gebruikt voor mechanische uurwerken werden geliquideerd en hiervoor geschoolde werknemers werden ontslagen, samen met ongeveer een eeuw oude traditie en knowhow.

Zenith El Primero

Maar in een gelukkige wending van het lot, veranderde het bedrijf drie jaar later van eigenaar en het nieuwe management geloofde eigenlijk wel in de toekomst van mechanische uurwerken. Onmiddellijk keerden ze de eerdere beslissing terug, maar er was maar één probleem: alles was geveild door de eerdere merkeigenaren! Of zo leek het.

Het keerpunt:

Op dat moment stak een werkplaatsvoorman genaamd Charles Vermot zijn hand op en zei: “Niet alles.” Hij was een chronograafspecialist die werkte aan de El Primero en had plichtsgetrouw alle essentiële gereedschappen en machines weggehaald die nodig waren om deze beweging te produceren.

Avond na avond verborg hij echter de persen en technische tekeningen, nokken en snijgereedschap op een vergeten zolder van de productie. Hij indexeerde zelfs elk gereedschap en elk onderdeel in een map, voor het geval dat. Ondanks duidelijke instructies van het bestuur om alles te liquideren en weg te gooien, zou en wilde de Charles Vermot de El Primero niet gewoon zo onwaardig laten eindigen.

Niet alle helden dragen capes: Charles Vermot redde de productie van de Zenith El Primero

Dankzij Vermot kon Zenith de El Primero in 1984 opnieuw lanceren, en dit jaar viert de legendarische chronograaf 50 glorieuze jaren van nauwkeurige tijdmeting.

Panerai’s Luminor was gedoemd te mislukken totdat deze Hollywood-ster er verliefd op werd

Het sterke militaire erfgoed is een primaire reden voor het succes van Panerai in het nieuwe millennium. Maar we wedden bijna dat je niet wist dat het ook de albatros was die het Italiaanse merk verhinderde om in de consumentenwereld door te breken in de jaren negentig.

Panerai produceert sinds 1936 horloges en andere instrumenten, maar het was altijd voor het leger. Als gevolg daarvan had het helemaal geen ervaring om horloges aan het grote publiek te verkopen.

Panerai Luminor Marina PAM1058 werd onlangs gelanceerd in mei 2019

Er was bijna geen merkbekendheid, het bedrijf had geen contacten met horlogedealers en had geen idee dat het geld nodig had om reclame te maken voor zijn horloges. Mensen dachten: “Wie is deze ‘Panerai’ die me dit belachelijk grote horloge probeert te verkopen dat niets lijkt op alle andere horloges die er zijn?”

Het keerpunt:

Op een mooie dag liep Sylvester Stallone de Panerai-boetiek in Rome binnen. Hij was in de stad om de film Daylight op te nemen. Stallone had een Luminor Marina gekocht en droeg deze meteen op de set. Het was een pre-Vendome Panerai Ref. 5218-203A.

Sylvester Stallone is de eerste beroemde klant van Panerai (afb. Paneraiworld)

Het verhaal gaat dat hij het horloge zo leuk vond dat hij een bestelling bij Panerai plaatste voor op maat gemaakte Luminors met het woord Slytech op de wijzerplaat en zijn handtekening op de achterkant. Hij gaf ze aan vrienden, waaronder Arnold Schwarzenegger (zie foto hierboven) die het vervolgens tijdens de opnames van de film Eraser droeg.

Met andere woorden, Stallone was de man die Panerai naar Hollywood en vervolgens naar Amerika bracht. En toen Paneristi.com in 2000 begon, werd Panerai bekend als het populairste merk waar je toen nog nooit van had gehoord.

Dus bij deze, een overzicht van mooie gebeurtenissen in de historie en success van de inmiddels bekende types uit de horloge industrie. Op naar de volgende unieke momenten en successen!

Lees meer op Buro247 (EN, bron) en ook de historie van deze merken op de officiële websites van Rolex, Audemars Piguet, Omega, IWC, Zenith, Panerai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *