skip to Main Content
Introductie Van De Greubel Forsey GMT Sport

Greubel Forsey heeft de komst van zijn eerste officiële “sporthorloge”, de GMT Sport, deze week aangekondigd. Dit nieuwe model is niet echt een uurwerk dat geschikt is voor het zwaardere avonturiers werk, maar het haute horlogeriemerk heeft met dit stuk grote inspanningen geleverd om een sportgericht horloge te introduceren dat zal voldoen aan de groeiende vraag onder luxe consumenten naar voortreffelijke, hardere uurwerken.

Het nieuwe horloge Greubel Forsey GMT sport, 45 mm gesatineerde titanium behuizing
Het nieuwe horloge Greubel Forsey GMT sport, 45 mm gesatineerde titanium behuizing (bron)

Het nieuwe model heeft als voornaamste eigenschap zijn nieuwe gesatineerde titanium behuizing van 45 mm. De kast gebruikt wat het merk noemt als een “originele kastgeometrie” – d.w.z. een nieuwe vorm, die van bovenaf lijkt op een traditionele ronde horlogekast, maar een gebogen en meer ergonomische vorm van het zijprofiel onthult. De reden voor deze inspanning is om de grenzen van “polscomfort” te verleggen door de nieuwe kastvorm, waardoor dragers van het horloge iets echt unieks in termen van draagbaarheid.

De basis van Greubel Forsey verder toegepast op dit nieuwe GMT Sport horloge

Op de horlogekast brengt Greubel Forsey hun bekende eigenschappen naar voren, de met reliëf gegraveerde buitenste gesatineerde ring, een grote blauwe met rubber geaccentueerde kroon aan de rechterkant en twee pushers aan de linkerkant: een om de tweede tijdzone te selecteren en de andere voor het synchroniseren van de lokale tijd met de wereld. De kast van het stuk wordt vervolgens aan de pols bevestigd met een zwarte of blauwe rubberen band, versterkt met een dubbel vouwbare gesp.

De wijzerplaat van het horloge gebruikt een esthetiek in lijn met eerdere Greubel Forsey-ontwerpen, met een open architectuur en met een combinatie van hangende bruggen, semi-zichtbare wielen en zwevende subdials allemaal in drie dimensies. Het meest opvallend is de 24-seconden opengewerkte tourbillon richting de 1 uur positie, een gangreserve om 3 uur, een terrestrische wereld-timer rechtsonder op de wijzerplaat, en een subdial zowel voor lopende seconden als een tweede tijdzone op de 11.30 positie.

Greubel Forsey horloge: Het nieuwe horloge Greubel Forsey GMT sport is voorzien van 24 steden met zomertijd
Het nieuwe horloge Greubel Forsey GMT sport is voorzien van 24 steden met zomertijd (bron)

De achterkant van het horloge draagt verder bij aan de tijdbepalende capaciteit, met buitenste en centrale ringen die de schijf van saffiersteden completeren om UTC Universal en zomer (of zomertijd) tijd te geven voor 24 steden in de belangrijkste tijdzones. Deze schijf onderscheidt deze tijdzones die de zomertijd gebruiken door een lichte achtergrond toe te passen welke verschilt van de tijdzondes die dat niet doen, die op hun beurt voorzien zijn van een donkere achtergrond krijgen.

Uurwerk in het Greubel Forsey horloge GMT Sport

In het horloge zit een volledig nieuwe beweging die speciaal is gebouwd voor dit zeer gewaardeerde model, met een gangreserve van 72 uur. Het handgewonden mechanisme is gebouwd met behulp van 435 afzonderlijke onderdelen, waaronder twee coaxiale in serie geschakelde snel roterende vaten, een balanswiel met variabele inertie met gouden tussentijdschroeven, de schuine tourbillon en niet minder dan maar liefst 63 individuele juwelen.

Met de GMT Sport heeft Greubel Forsey een sporthorloge gebouwd met een prachtig geconstrueerde kast die origineel is, ondanks dat deze soms enige invloed van andere kastontwerpen vertoond. En nog belangrijker voor een sporthorloge, het is draagbaar, ondanks zijn grootte.

Misschien nog belangrijker, het horloge is niet alleen een nieuwe versie voor het horlogemerk. Het beschikt over een nieuwe bewegingsarchitectuur die meer diepte op de wijzerplaat creëert, met behoud van de functionaliteit van de originele GMT. Maar er werden geen sportspecifieke wijzigingen in de beweging aangebracht, wat een interessante evolutie van het kaliber zou zijn geweest, maar misschien onnodig als de huidige constructie prima bestand is tegen verhoogde activiteit zoals die van een sporter.

Greubel Forsey horloge: Het nieuwe horloge Greubel Forsey GMT sport is verhoudingsgewijs geprijsd, 10% minder dan de "normale" GMT
Het nieuwe horloge Greubel Forsey GMT sport is verhoudingsgewijs geprijsd, 10% minder dan de “normale” GMT (bron)

En de GMT Sport is verhoudingsgewijs geprijsd, althans volgens de normen van dergelijke horloges, met een verkoopprijs van iets minder dan € 450.000 euro, of ongeveer 10% minder dan de GMT.

Eigenschappen, prijzen en beschikbaarheid van de nieuwe Greubel Forsey GMT Sport

Diameter: 42 mm
Hoogte: 15,7 mm
Materiaal: titanium
Waterbestendigheid: 100m

Functies: uren, minuten, kleine seconden; tweede tijdzone; wereldtijd met DST; 24-uurs roterende wereld; gangreserve display
Wikkeling: Handgewonden
Frequentie: 21.600 bph of 3Hz
Gangreserve: 72 uur

Band: rubber met titanium vouwsluiting

Beperkte oplage: 11 stuks wereldwijd
Beschikbaarheid: bij de retailers van Greubel Forsey
Prijs: +/- € 450.000 euro

Over Greubel Forsey

Greubel Forsey is een horlogebedrijf dat gespecialiseerd is in ingewikkelde, hoogwaardige uurwerken. Het werd gelanceerd in 2004 door Robert Greubel en Stephen Forsey en is gevestigd in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland.

Voor meer informatie zie ook de website van Greubel Forsey over deze nieuwe GMT.

✔️ Verder lezen? Lees meer nieuws over horloges in Gelimiteerde oplage.

Bronnen o.a. Ablogtowatch (EN), Barrons (EN), WatchesbySJX (EN), WatchTime (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *