skip to Main Content
Hands-on – Het Nieuwe IWC Horloge Pilot’s Watch Timezoner Chronograaf “80 Years Flight To New York”

Naast het breken van records als piloot, schreef Antoine de Saint Exupéry als passagier ook luchtvaartgeschiedenis. Aan boord van de Latécoère 521 “Luitenant de Vaisseau Parijs” in juli 1939 namen de vlieger en schrijver deel aan de eerste non-stop overtocht van de vliegende boot over de Noord-Atlantische Oceaan in slechts 28 uur en 27 minuten – piloot Henri Guillaumet vloog 5.875 km (3.651 mi) van New York City naar Biscarrosse (aan de Franse kust) met een gemiddelde snelheid van 206 km / u (127 mph), 2.300 km (1.400 mi) overbruggend met één motor uit. Dit nieuwe IWC horloge eert deze bijzondere gebeurtenis.

IWC horloge: De Latécoère 521 "Luitenant de Vaisseau Paris", bestuurd door Henri Guillaumet en met Antoine de Saint Exupéry aan boord, was het eerste vliegtuig dat een non-stop vlucht maakte over de Noord-Atlantische Oceaan in juli 1939.
De Latécoère 521 “Luitenant de Vaisseau Paris”, bestuurd door Henri Guillaumet en met Antoine de Saint Exupéry aan boord, was het eerste vliegtuig dat een non-stop vlucht maakte over de Noord-Atlantische Oceaan in juli 1939. (bron)

Het IWC horloge Timezoner Chronograaf combineert twee van de meest praktische in-flight complicaties: flyback en dual tijd.

IWC Schaffhausen viert de verjaardag van Saint Exupéry’s deelname aan deze epische vlucht en lanceert dit 80-delige IWC horloge in limited edition van een van de meest complexe maar meest relevante horloges in de Pilot’s collectie, de Timezoner Chronograph. Dit IWC horloge, dat in 2016 verscheen, bestond alleen met een zwarte wijzerplaat en was tot nu toe nogal discreet gebleven. Het vieren van een vlucht over verschillende tijdzones was de perfecte gelegenheid om dit horloge weer op de voorgrond te brengen.

Uitstekende complicaties in het IWC horloge Pilot’s Watch Timezoner Chronograph

De IWC Pilot’s Watch Timezoner Chronograph is een gewaagd, omvangrijk horloge met echte pilotenreferenties, maar niet zoals een Big Pilot’s Watch en zijn B-Uhr-roots. Het is gebaseerd op een combinatie van twee complicaties waarvan bekend is dat ze zeer nuttig zijn voor vliegers.

Ten eerste is een chronograaf met een flyback-functie “retour en vol”, waarmee de chronograaf kan worden gestopt of gereset door gewoon op de duwer te drukken om 4 uur en wordt gebruikt voor verschillende berekeningen tijdens de vlucht.

Het IWC horloge Pilot's Watch Timezoner Chronograph Edition "80 Years Flight to New York",  referentie IW395003
Het IWC horloge Pilot’s Watch Timezoner Chronograph Edition “80 Years Flight to New York”, referentie IW395003 (bron)

De tweede functie, een dubbele tijdsaanduiding met een centrale 24-uurswijzer, lijkt vrij klassiek in zijn weergave, maar is slim en ongebruikelijk in de manier waarop deze wordt bediend. Inderdaad, de tweede tijdzone is uiterst eenvoudig te gebruiken, omdat het de drager in staat stelt om de extra 24-uurswijzer aan te passen door eenvoudig naar beneden te drukken en de ring te draaien. De laatste heeft een keramische inzet die is gegraveerd met de grote steden over de hele wereld.

IWC in klassiek en zeer stijlvol thema

Ter gelegenheid van deze beperkte editie brengt IWC het klassieke thema ‘Saint Exupéry’ naar dit horloge. Dit betekent een donkerbruine wijzerplaat, specifieke Arabische cijfers – vintage en gestileerd, in tegenstelling tot de standaardversie met moderne cijfers – en specifiek ontworpen rhodium-plated (witte) uren- en minutenwijzers. Het keramische inzetstuk, ook behandeld in bruin, markeert “Paris” en “New York” in rood. Het horloge wordt gedragen op een bruine kalfslederen band met een stalen vouwsluiting. Ten slotte heeft de caseback een speciale gravure met de Latécoère 521.

IWC horloge: Het IWC horloge "80 Years Flight to New York" gelimiteerd op 80 stuks
Het IWC horloge “80 Years Flight to New York” gelimiteerd op 80 stuks (bron)

Wat betreft het display, hoewel deze Timezoner Chronograph IW395003 meerdere functies heeft, blijft het duidelijk dankzij de ondertekende chronograaf-sub-teller op 12 uur, waarbij het met uren- en minutenaanduidingen herenigd. Een datum dag indicatie om 3 uur maakt het pakket compleet. Het horloge is gemaakt van roestvrij staal, geborsteld en gepolijst en heeft een diameter van 46 mm en een hoogte van 16,1 mm – een vrij groot formaat dat vrij indrukwekkend is om de pols, maar de gebogen nokken zorgen voor een goede balans.

De IWC Pilot's Watch Timezoner Chronograph IWC395003 in 46mm
De IWC Pilot’s Watch Timezoner Chronograph IWC395003 in 46mm (bron)

De IWC Pilot’s Watch Timezoner Chronograph IW395003 wordt aangedreven door het interne uurwerk de Calibre 89760, een automatische, geïntegreerde chronograaf met kolomwiel en verticale koppeling. Deze moderne beweging heeft een comfortabele gangreserve van 68 uur en slaat met 28.800 trillingen per uur. De flyback-functie is een leuke toevoeging en de pushers hebben een prettig, maar stevig gevoel. Waterbestendigheid is tot 60 meter diepte.

Prijs en beschikbaarheid van het IWC horloge Pilot’s Watch Timezoner Chronograph

De IWC Pilot’s Watch Timezoner Chronograph “80 Years Flight To New York” IW395003 wordt gelimiteerd tot 80 stuks wereldwijd. Het is nu verkrijgbaar in IWC Boutiques en bij geautoriseerde retailers. De prijs is zo’n € 12.000 euro (USD 13.100).

IWC zal de volledige opbrengst van de verkoop van het eerste horloge (stuk “1 van 80”) schenken aan de Saint Exupéry Foundation, omdat het educatieve programma’s voor jongeren over de hele wereld blijft ondersteunen.

Zie de website van IWC Schaffhausen voor meer informatie over het IWC horloge Pilot’s Watch Timezoner Chronograph Edition “80 Years Flight to New York”.

✔️ Verder lezen? Lees meer en bekijk deze IWC horloges.

Bronnen zie o.a. GearPatrol (EN), Monochrome (EN), Timezone (EN), Watchlounge (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *