skip to Main Content
Nieuw Spectaculair Horloge MB&F Legacy Machine Thunderdome: S’wereld Snelste Triple-axis Escapement

MB&F horloges (dat inmiddels de meeste horlogeliefhebbers weten staat voor “Max Büsser and Friends”), dat zijn merkwaarde heeft gebouwd op het samenbrengen van enkele van ‘s werelds meest inventieve en gerenommeerde onafhankelijke horloge-ambachtslieden. Het zojuist aangekondigde nieuwe MB&F horloge de “Legacy Machine Thunderdome” is hierop geen uitzondering.

MB&F horloges: MB&F watch Legacy Machine Thunderdome - voorkant horloge
MB&F watch Legacy Machine Thunderdome – voorkant horloge (bron)

Het betreft hier een uurwerk dat al vier jaar in de maak is. Maximilian Büsser, de oprichter van MB&F, had vier jaar geleden een idee om twee van ‘s werelds meest getalenteerde horlogemakers samen te brengen. Niet alleen heeft dit wild onconventionele uurwerk een wereldprimeur, eigen tourbillon-apparaat; het markeert ook de eerste samenwerking tussen horlogemakers Eric Coudray en Kari Voutilainen.

De MB&F Legacy Machine Thunderdome Watch – Officiële video (bron)

Eric kreeg de taak om de “gekste, meest filmische drie-assige tourbillon ooit” te maken, aldus MB&F. Het resultaat is de nieuwe ‘TriAx’, die tot nu toe de snelste 3-xisregelaar is.

De werkplaats van Kari was belast met de constructie van het horloge. Eén blik op het horloge is alles wat je moet weten om te weten dat ze boven en buiten zinnen gingen om een verbluffende visual te creëren die ongekend is. Door het baanbrekende drievoudige assenstelsel van Eric te combineren met het buitenaardse ontwerp van Kari, heeft MB&F echt iets spectaculairs neergezet met de nieuwe Legacy Machine Thunderdome.

Het MB&F horloge zit comfortabel om de pols ondanks het grote, gewelfde kristal
Het MB&F horloge zit comfortabel om de pols ondanks het grote, gewelfde kristal (bron)

De TriAx tourbillon in dit MB&F horloge

Het hart van het nieuwste stuk in de populaire Legacy Machine-serie van Büsser – aangeboden in twee beperkte edities in een tantaal- of platinakast – is het zogenaamde TriAx tourbillon-mechanisme ontworpen door Coudray, ontwikkelaar van, onder andere opvallende hoge complicaties, Jaeger-LeCoultre’s Gyrotourbillon. Het vervangt het traditionele, maar meer omslachtige systeem, dat één tourbillon-kooi met elke roterende as verbindt, met een drie-assige, twee-kooi configuratie die maximale zichtbaarheid van het kloppende hart van de tourbillon-escapement mogelijk maakt – alles onder een groot gewelfd saffierglas dat zorgt voor het model zijn filmische, sci-fi bijnaam. Off-center om 6 uur is een analoge subdial met Romeinse cijfers waarop het horloge de tijd aangeeft met twee geblauwde wijzers.

MB&F Horloges: Het MB&F Legacy Thunderdome horloge met TriAx tourbillon met subdial off center op 6 uur
Het MB&F Legacy Thunderdome horloge met TriAx tourbillon met subdial off center op 6 uur (bron)

MB&F toont nieuw spektakel in de horloge industrie

Om de snelheid van de energie die uit de loop van de beweging ontsnapt te beheersen, kozen MB&F en Coudray voor een zogenaamd Potter-echappement, vernoemd naar de 19e-eeuwse horlogemaker Albert H. Potter, die opmerkelijk is vanwege het gebruik van een vast ontsnappingswiel in plaats van het meer gebruikelijke, mobiele wiel.

MB&F horloge: Deze originele constructie met drie assen en twee kooien zorgt voor een ongekend zicht.
Deze originele constructie met drie assen en twee kooien zorgt voor een ongekend zicht. (bron)

Deze combinatie van een vast wiel binnen een tri-axiaal mechanisme is nog nooit eerder in de horlogemakerij gebruikt. Het zorgt voor hogere rotatiesnelheden voor de kooien – de binnenste voltooit elke 8 seconden een bocht, de tussenliggende elke 12 seconden en de buitenste kooi maakt elke 20 seconden zijn volledige baan. Dit alles zorgt natuurlijk voor een visueel en zeer dynamisch horologisch tableau aan de wijzerplaat van het horloge, geholpen door de halfronde balans, die zich rond de spiraalvormige haarspeld wikkelt. Misschien is het meest verbazingwekkende, dat het gecombineerde gewicht van het gehele meerassige mechanisme ietsje minder dan 1 gram weegt.

MB&F horloges: TriAx tourbillon, meer-assig mechanisme in MB&F Legacy Thunderdome horloge van minder dan 1 gram
TriAx tourbillon, meer-assig mechanisme in MB&F Legacy Thunderdome horloge van minder dan 1 gram (bron)

Ondanks het duizelingwekkende, hypnotische effect dat de voorkant van het horloge biedt, is de achterkant van het uurwerk, zichtbaar door de heldere achterkant van de behuizing, waar je het legendarische vakmanschap van Voutilainen op een trots display zult vinden. (Natuurlijk is het prachtige, subtiel aangebrachte cirkelvormige guilloché-patroon op de geblauwde voorste wijzerplaat ook pure Voutilianen.) Coudray en Voutilainen werkten nauw samen om een ongekend huwelijk van technologie en decoratie tot stand te brengen: voor het eerst in een MB&F horloge werd Voutilainen zijn kenmerkende afwerkingsstijl toegepast.

MB&F horloges: Legendarische vakmanschap in de samenwerking van Coudray en Voutilainen voor MB&F horloges
Legendarische vakmanschap in de samenwerking van Coudray en Voutilainen voor MB&F horloges (bron)

Een geheim proces dat nauw wordt bewaakt in de werkplaatsen van Voutilainen met speciaal gereedschap – op de rateltandwielen van de beweging. Bovendien bieden de soepel afgeronde bruggen, met hun hand afgeschuinde randen en gespiegelde rondingen, een elegant, “stil” contrast met de rollende “donder” van de onvermoeibaar draaiende tourbillon-kooien aan de voorkant.

MB&F horloges: Het MB&F Legacy Thunderdome horloge is voorzien van een lichtblauwe guilloché-wijzerplaat
Het MB&F Legacy Thunderdome horloge is voorzien van een lichtblauwe guilloché-wijzerplaat (bron)

Technische specificaties, beschikbaarheid en prijzen van dit MB&F horloge

Beweging: Handmatig opwindend kaliber van Eric Coudray en Kari Voutilainen; uren en minuten; tri-axiale tourbillon met snelle rotatie en halfrond balanswiel; 3 Hz; 45 uur gangreserve.

Kast: 44 mm x 22,2 mm; lanceringseditie beperkt tot 33 stuks in platina en 10 stuks in tantaal voor The Hour Glass; waterbestendig tot 30m

Horlogeband: Blauwe met de hand gestikte alligator lederen band met tantaal vouwsluiting

MB&F maakt 33 examplaren in platina 950 met een lichtblauwe guilloché-wijzerplaat en 10 in tantalum die exclusief zijn voor de Hour Glass-groep (5 horloges met een aventurijn wijzerplaat en 5 horloges met een blauwe guilloché wijzerplaat). De verkoopprijs is vastgesteld op zo’n € 280.000 euro ($ 280.000).

Voor meer informatie, bekijk ook de website van MB&F over de Legacy Machine Thunderdome.

✔️ Verder lezen? Lees meer nieuws over horloges in Gelimiteerde oplage.

Bronnen o.a. ABlogtoWatch (EN), DupontRegistry (EN), Esquire (EN), Monochrome (EN), Revolution (EN), TimeAndWatches (EN), WatchTime (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *